Норвегия ни върна нелегално изнесени от страната древни монети

DenNews.bg
24.06.2021
размер на текста:

Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа предаде на българския посланик Вера Шатилова 51 древноримски и една древногръцка монета, изнесени нелегално от страната ни. Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос, която е датирана от 525-463 г. пр. Хр. Това съобщават от Министерство на външните работи (МВнР).
На официална церемония в Историческия музей на Осло вчера посланик Шатилова благодари на министър Раджа и на норвежките институции, работили по предотвратяването на незаконния внос, за отличната работа, изключителния професионализъм и приноса им за връщането на културните ценности на българските граждани. Тя подчерта, че това събитие е израз на доброто сътрудничество между двете страни, за които опазването на културното наследство е общ приоритет.
Министър Рабид Раджа изрази удовлетворението си от възможността ценните монети да бъдат върнати на България и отбеляза ключовото значение на превантивните мерки като условие за предотвратяване на трафика на движимо културно наследство.
Културни артефакти бяха предадени също и на посолствата на Италия, Латвия, Словакия, Германия, САЩ и Испания.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети