Руски кораби стреляха по британски миненосец, навлязъл в териториални води

DenNews.bg
23.06.2021
размер на текста:

 Черноморският флот, заедно с граничарите, спряха нарушаването на руската граница от британския миноносец Defender при нос Фиолент, съобщи министерството на отбраната, цитирано от РИА "Новости"
Както отбелязват руските военни, в 11:52 ч. Британският кораб преминава руската граница и навлиза в териториалното море при нос Фиолент за три километра. Предупреден е за използването на оръжие в случай на нарушение на границата, но екипажът на миноносеца не реагира.

В 12:06 и 12:08 ч. Граничният патрулен кораб откри предупредителен огън. След още девет минути Су-24м извърши предупредителна бомбардировка, хвърляйки четири OFAB-250 в посока на разрушителя.

В 12:23 британският кораб напусна границите на териториалното море на Руската федерация.
След инцидента аташето в британското посолство е повикано във военното ведомство.

Миноносецът на британския флот Defender и фрегатата на холандския флот "Евертън" влязоха в Черно море на 14 юни. Американски миноносец също беше влязъл във водите предния ден.
Началникът на Генералния щаб Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации във водите на Черно и Балтийско море. Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не допринася за намаляване на напрежението във военната област.
Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети