2 г. условна присъда за дупничанка, прегазила и убила човек на пешеходна пътека

DenNews.bg
23.06.2021
размер на текста:

Наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изтърпяването на което се отлага за изпитателен срок от 3 години, присъди Окръжен съд – Кюстендил, като призна подсъдимата Маргарита К. за виновна в нарушение на правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движение по пътищата и причиняване на смърт по непредпазливост на жена, като деянието е извършено на пешеходна пътека. Съдът лишава Маргарита К. от право да управлява МПС за срок от 1 година.

Инцидентът е от 28.12.2019 г., на кръстовището на ул. „Орлинска“, с ул. „Драгой Болярин“ в гр. Дупница. При управление на МПС - лек автомобил, подсъдимата е нарушила правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движение по пътищата, както следва:
чл. 20, ал. 2, изр. 2 – „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“;
чл. 119, ал. 1 – „При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре“;
и по непредпазливост е причинила смъртта на Л. П. от гр. Дупница, като деянието е извършено на пешеходна пътека.
Присъдата може да се протестира, съответно обжалва, пред Софийски апелативен съд в 15 - дневен срок, считано от днес за явилите се страни, а за частните обвинители и повереника – считано от съобщението.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети