Дупница напуска областната ВиК-Асоциация, битката обаче предстои

DenNews.bg
23.06.2021
размер на текста:

Дупница напуска областната ВиК-асоциация, реши Общински съвет на извънредна сесия днес.
Докладната бе подкрепена от 22 общински съветници, един гласува „против“, а двама се въздържаха.

„Битката обаче тепърва предстои. А ще бъде здрава битка, защото най-вероятно сега областният управител ще върне решението ни, ще последва обжалване, очаквам да има съпротива и от страна на асоциацията. Очаквам здрава битка, но това е правилното решение. Твърде висока цена бе поискана от дупничани“, коментира председателят на ОбС Костадин Костадинов, който е и вносител на предложението ВиК-Дупница да напусне областната асоциация.

Припомняме, че дебатът за присъединяване на Дупница към асоциацията започна преди повече от пет години, като водещият мотив „за“ отказ от формата на общинско ВиК и присъединяване към асоциацията беше европейското финансиране, което според Националната стратегията, приета през 2012 г., ще е възможно само за дружествата и общините, които са част от асоциации.

Съмненията, че асоциацията ще е по-добър вариант пък бяха мотивирани с факта, че община Сапарев баня отказа да се присъедини към областната асоциация, което още през 2016 г. бе сигнал, че европейско финансиране най-вероятно няма да има. Освен това скептиците предвиждаха още преди 5 г., че отказът от формата на общинското дружество ще означава изолация на гласа на Дупница в решенията, както за цената на водата, така и за това кои проекти ще бъдат с приоритет за финансиране и изпълнение.

И това се случи - след пет години, много емоции и политическо говорене и малко експертни гласове, от Кюстендилска вода, водещото дружество в асоциацията, предложиха двойно поскъпване на цената на водата - за община Дупница е предложена цена от 2,72 лв./кубик при настояща цена от 1,37 лв.

Заложеното в бизнес плана на Кюстендилска вода двойно поскъпване е взето без да бъде поискано мнението на Дупница и дори и без да се даде информация, че ще има такова предложение, стана ясно от думите на Костадинов на днешната сесия.

А двойно поскъпване се иска и при положение, че за последните пет години Дупница не е получила финансиране през асоциацията, а за следващите 7 г. не е предвидено европейско финансиране, само някаква евентуална, но не конкретна възможност за национално финансиране за подобряване на ВиК-мрежата.

Твърде висока цена, посочи на няколко пъти председателят на Общински съвет.

Според Костадинов, поскъпването на водата е неизбежно, но при по-умерено увеличение и тегленето на заем, ВиК може да се справи с належащите проблеми за решаване.

„Осем години Община Дупница се стабилизираше финансово, сега можем да си позволим заем, Китанова (б.ред. зам.-кметът по икономическите дейности) ще направи разчет, това ще за пари за черни дни, пари, с които да тръгнем да решаваме проблемите и дружеството да се справи. Трябват само воля и добър мениджмънт. Ще се стигне до увеличение цената на водата, но в по-разумни граници и да се знае, че с тези пари ще отидат за подобряване на мрежата“, посочи Костадинов, на който му бе трудно на моменти да се справи с тона в залата, предвид предизборната обстановка.


Съветниците днес приеха две докладни – едната е внесена от кмета Методи Чимев и е във връзка с насроченото за 29 юни заседание на Областната асоциация по ВиК, на което ще се гласува споразумение, съгласно което от 1 юли на територията на община Дупница започва да действа „Кюстендилска вода“.
С 22 гласа „за“ съветниците възложиха на кмета да гласува „против“ на заседанието, а след това да предприеме действия за изваждането на ВиК-Дупница от асоциацията.

„Ясно е, че проблемите в общината са много, но не са и чак толкова неразрешими. След като излезем от асоциацията, втората стъпка е едно добро проектиране за всяко населено място – какво къде е проблем и как може да бъде решен, третото е намирането на финансиране. Това може да стане и със заем, който Общината да вземе, а ВиК да изплаща, както беше с общинската болница“, посочи още Костадинов.

„Много деликатна е темата. От самото начало очаквахме, че ще има проблем заради отказа на Сапарева баня да влезе в асоциацията, но все се надявахме това да не попречи за получаване на европейско финансиране. Виждаме, че там където асоциациите са сплотени и се взимат експертни решения се случват чудеса – Ямбол например. Тук не успяхме, но вината за решението на Сапарева баня не е на наша. Тяхна воля, не може да ги обвиняваме, но това беше подводен камък от самото начало. За съжаление политическото говорене по темата е в пъти повече“, каза и кмета Методи Чимев.

След излизането на Дупница от асоциацията, общинското ВиК трябва да подготви свой бизне сплан, но това ще стане едва след като асоциацията промени границата на обособената си територия, т.е. извади територията на община Дупница и тя отново бъде върната на ВиК-Дупница като оператор. От 2016 г. дупнишкото дружество се води оператор, но няма своя територия, тъй като Дупница и селата бяха включени в територията на асоциацията и те влизаха в бизнес плановете на Кюстендилска вода, представяни пред КЕВР.

Важно да се знае, че след излизането на Дупница от асоциацията общинското дружество ще предложи каква да бъде цената на водата, а след това цената ще бъде гласувана от Общински съвет, но крайното решение колко ще плащаме е на КЕВР.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети