Четвъртокласници от Дупница иззеха закона в свои ръце

DenNews.bg
23.06.2021
размер на текста:

Четвъртокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гостуваха в Съдебната палата в Дупница в Ден на отворените врати, проведен съвместно от Районен съд и прокуратурата проведоха Ден на отворените врати. Гости бяха ученици.
Съдия Миглена Кавалова и прокурор Марияна Кожухарова посрещнаха малките си гости в една от съдебните зали и ги запознаха с професиите прокурор, съдия и адвокат.
Магистратите разказаха за своята работа по граждански, административни и наказателни дела, както и че в съдебната зала всеки участник в съдебния процес има определено място. Децата научиха „Кой, кой е в съда?“, че съдиите носят черни тоги, а прокурорите – червени.


Учениците с интерес облякоха магистратски тоги и заеха местата на сдебния състав в залата. Благодарение на Съюза на съдиите в България, Окръжен съд-Кюстендил разполага с детски тоги, които бяха предоставени за Денят на отворените врати.

Специално внимание бе обърнато на децата за опасностите, които крие интернет за тях и за възможните вреди. Прокурор Марияна Кожухарова акцентира на работата на прокурора, на т . нар. „държавно обвинение“ и на търсенето на доказателства за разкриване на престъпленията. Тя призова децата да сигнализират винаги, когато са станали свидетели на престъпление.
Гостите разбраха, че съдът е мястото, където трябва да тържествуват правдата и справедливостта. Децата отговаряха на въпросите на съдия Кавалова и прокурор Кожухарова и от своя страна задаваха много въпроси, а най-активните получиха като подарък основният закон в страната – Конституцията на Република България.
Срещата е част от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”


Всеки един от учениците получи от образователните диплянки на Висшия съдебен съвет, а в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Дупница е оформено специално Информационно табло с образователните плакати и брошури на ВСС.
За интересната и полезна среща принос имат педагогическият съветник Лидия Баракова, класните ръководители на 4- те класове – Екатерина Дончева, Надка Бандрова и Снежана Шимова, както и на учителите от целодневната форма на обучение на децата- Йорданка Стамова и Лили Стоянова.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети