Откриха мъртъв екстремиста, плашил със смърт високопоставени белгийци и вирусолози

DenNews.bg
21.06.2021
размер на текста:

Екстремистът Юрген Конингс, обявен от белгийските власти за терорист заради отправени смъртни заплахи срещу държавните власти и национален вирусолог, е открит мъртъв след 5-седмично издирване.
Конингс беше набелязал да убие 10 души, както той съобщаваше в свои писма.
Бившият 46-годишен военен, наречен "белгийският Рамбо" заради сходството на случая му с този на героя на Силвестър Сталоун, бе издирван в гора с площ от 18 хектара. По-рано бе намерен неговият автомобил, пълен с оръжие и превърнат в клопка с възможност да се самовзриви при опит да бъде отворен.
По първоначални данни Конингс, въоръжен с хладно и огнестрелно оръжие, се е самоубил с изстрел. Според семейството му, както и по мнението на бивш министър на вътрешните работи, цитирани от местни медии, обаче самоубийство е малко вероятно.
Трупът е бил открит вчера сутринта, а снощи привърженици на Конингс са се събрали пред дома му и са аплодирали. След началото на издирването симпатизанти на крайната десница неколкократно се събираха в подкрепа за идеята на Конингс - че в Белгия има "здравна диктатура".

Скоро след началото на издирването белгийските власти предприеха чувствително облекчаване на противоепидемичните мерки, които дотогава включваха вечерен час и забрана за събирания. Предприета бе проверка, която установи, че в Белгийските въоръжени сили има данни за поне 15 души, склонни към крайни действия. Според наблюдатели, цитирани в медиите, случаят с Конингс потвърждава, че крайната десница не е организирана и изглежда никой не се е притекъл на помощ, за да подслони беглеца.

Остава загадка кога Конингс е издъхнал - трупът му е в напреднало разложение, а миналата седмица в Белгия времето бе необичайно горещо. В първите седмици на издирването бе съобщено, че в района са чути изстрели, без да е установено кой ги е произвел. Допуска се, че Конингс се е самоубил скоро след като изчезна.
В издирването участваха стотици полицаи и военни, и бяха похарчени над половин милион евро. Беше отчетено, че за пореден път белгийските служби за сигурност не обменят информация и в случая, въпреки че поведението на Конингс не е било тайна, данните не са послужили за взимане на навременни мерки. Така Конингс е имал достъп до оръжейни складове в качеството си на учител по стрелба, откъдето е изнесъл голямо количество боеприпаси.
Конингс е бил военен цял живот, служил в мисии в Ирак, Афганистан, Косово, Ливан и Босна. Той е бил убеден в отрицанието на ваксините против ковид, а в предсмъртно писмо е заявил, че ще нанесе удар по "режима и вирусолозите".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети