Разпространяват фалшиви имейли от името на Международния валутен фонд и Кристалина Георгиева

DenNews.bg
21.06.2021
размер на текста:

Фалшиви имейли "Финансиране от Международния валутен фонд" се разпространяват от името на Кристалина Георгиева.
Разпращаните писма са от Международния валутен фонд: "Казвам се г-жа Кристалина Георгиева. Вие изоставихте един милион и петстотин хиляди щатски долара в ОБЕДИНЕНА БАНКА ЗА АФРИКА. Свържете се с банката сега и получете вашия фонд без забавяне".

"Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева не се е свързвала с потребители във връзка с конкретни финансови институции или плащания... Конкретното съобщение, за което се твърди, че г-жа Георгиева изпраща, е фалшиво...", пише в позиция на институцията, предаде bTV.
Специалисти казват, че голяма част от пробивите на сигурността в мрежата идват по електронната поща.

"Във фишинг мейлите почти винаги имаме и така наречения подпис. В случая отново виждаме, госпожа Кристалина Георгиева сякаш се е подписала на този имейл", казва експертът по киберсигурност Любомир Тулев.
Подобни фишинг атаки достигат до хиляди имейл адреси, като се разчита на наивността на хората, които ще последват стъпките, описани в тях.
"Най-често се познават фишинг имейлите по това, че съдържат спешност и изискват някакви действия своевременни от страна на получателя", обяснява експертът по киберсигурност Кирил Григоров.
От ИТ сектора са категорични, че фокусът за справянето с киберпрестъпленията е свързан и с превенцията. Това не е първият опит името на Кристалина Георгиева да бъде използвано от измамници в мрежата. Експерти по киберсигурност напомнят, че в контекста на COVID пандемията фишинг атаките са се увеличили.
Хакерите стигат до потребителите и чрез есемес, а освен това се възползват и от данните предоставените данни в социалните мрежи.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети