Прокуратурата разпореди проверки дали е опасна питейната вода в Брацигово

DenNews.bg
17.06.2021
размер на текста:

Върховната административна прокуратура е възложила проверка за качеството на водата в село Брестовица, област Пловдив, на служебния министър на здравеопазването и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от прокуратурата.
Прокуратурата е образувала преписка по информация в медиите за некачествена питейна вода.
Вчера жители на Брацигово излязоха на протест пред Областната управа в Пловдив с искане за оставки във ВиК, РЗИ и Басейнова дирекция. Според местните водата е опасна заради съдържание на манган.
Според управителя на ВиК към селото се подава чиста вода, но тръбите на водопровода имат манганови отлагания и при авария водата се замърсява.
След среща при областния управител стана ясно, че решението е в изграждане на нов водопровод. Проектът е част от Плана за възстановяване и устойчивост, който се договаря в момента с Европейската комисия.
Ремонтът ще струва около 27 млн. лв. и се очаква одобрение през есента.

Възложената от прокуратурата проверка трябва да изясни дали има нарушено водоснабдяване, какво е качеството на водата и да предотврати вредни последици върху здравето на населението.

След приключване на проверката здравното и регионалното министерство трябва да изпратят в кратък срок доклад за предприетите от тях действия и установени нарушения.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети