Саудитска Арабия изпълни спорна екзекуция на участник в протести

DenNews.bg
16.06.2021
размер на текста:

Саудитска Арабия екзекутира мъж за престъпления, за които правозащитните организации твърдят, че е извършил, докато е бил на 17 години и на фона на уверението, че кралството е премахнало смъртното наказание за непълнолетни, съобщи BBC. Мустафа Хашем ал-Дарвиш е арестуван през 2015 г. за нарушения, свързани с протести. Саудитските власти твърдят, че той е обвинен в сформиране на терористична клетка и опит за въоръжен бунт.
Правозащитните организации призоваха за спиране на екзекуцията, а 26-годишният вече Ал-Дарвиш се е отказал от признанието си, за което се твърди, че е направено след подлагане на мъчения.
Саудитските власти не са коментирали публично обвинението. Според агенция Ройтерс, обвиненията срещу Ал-Дарвиш включват "стремеж за нарушаване на сигурността чрез размирици" и "посяване на раздори".
Миналата година саудитските власти заявиха, че повече няма да издават смъртни присъди на хора, извършили престъпления, докато са били непълнолетни, а вместо това прилагат само максимална 10-годишна присъда в затвора, припомня Би Би Си. Кралският указ гласи, че новият закон ще бъде приложен със задна дата към онези, които очакват екзекуция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети