От днес започва външното оценяване за учениците от 7 и 10 клас

DenNews.bg
16.06.2021
размер на текста:

Повече от 111 000 ученици от VII и X клас се явяват на национално външно оценяване през тази седмица. Изпитът по български език и литература е днес, а изпитът по математика – в петък, 18 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание. Националното външно оценяване на седмокласниците ще се проведе в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца.
За първи път през тази година ще се проверят знанията на десетокласниците. Изпит ще има в 999 училища за над 51 600 ученици.
Националното външно оценяване за X клас започва в 8 часа, а за седмокласниците – в 9 часа. Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.
Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.
Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка. Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети