Резултати: Ваксините на АстраЗенека не са предпазили от Ковид

DenNews.bg
15.06.2021
размер на текста:

 Клинично изпитване, разглеждащо терапия с антитела срещу COVID-19, разработено от британската фармацевтична компания AstraZeneca, даде отрицателни резултати, обяви компанията във вторник, цитирана от "Политико".

AZD7442 - комбинация от две различни моноклонални антитела - не постигна статистически значимо намаляване на риска от симптоматичен COVID-19 след излагане на вируса, като не успя да постигне основната цел на изследването.

В клиничното изпитване са участвали 1121 неваксинирани участници, които са изложени през предходните осем дни на някой, който е положителен с COVID-19. На двама от трима участници се прилагат антителата, а на останалите се дава плацебо.

Крайният резултат показва 23 случая на COVID-19 със симптоми след AZD7442 и 17 случая с плацебо.

Фармацевтичната компания отбеляза, че лекарството е постигнало 33% намаление на риска от развитие на симптоматична инфекция, но това не е достатъчно, за да достигне прага на клиничното значение.

Анализът на данните предполага, че в случаите, когато не е имало предишна експозиция, "AZD7442 намалява риска от развитие на симптоматичен COVID-19 със 73%."

По-рано е доказано, че лечението с моноклонални антитела, имитиращо естествената защита на организма срещу вируси, успешно лекува COVID-19 при вече заразени лица, а Европейската комисия е подписала сделки за лечение с антитела срещу коронавируса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети