Цифровият COVID-сертификат влиза в сила на територията на ЕС от 1 юли

DenNews.bg
15.06.2021
размер на текста:

Цифровият COVID-сертификат влиза в сила на територията на Европейския съюз от 1 юли. Председатели на трите главни институции на ЕС- Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, присъстваха на официалното подписване на регламента за въвеждането му, предаде ДПА.
Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса. Всички 27 държави-членки на ЕС се очаква да признават удостоверенията, които другите страни ще издават, което ще облекчи значително пътуванията в Съюза с население от 450 милиона души в момент, когато започва сезонът на летните отпуски.
Какви права ще дава сертификатът ще зависи от отделните страни, но много правителства вече казаха, че ще отпаднат изискванията за карантина и тестване за ваксинираните лица. Някои страни от ЕС като Германия започнаха да издават удостоверенията още преди окончателното одобрение от Брюксел. Паспортът ще представлява кюар (QR) код, който ще се съдържа на смартфон или хартиен носител.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети