Караджич моли Путин да го изведе от британския затвор

DenNews.bg
14.06.2021
размер на текста:

Осъденият за геноцид и военни престъпления бивш политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който неотдавна бе прехвърлен от Хага в британски затвор, е изпратил до руския президент Владимир Путин писмо, в което го моли да го изведе оттам и да му "спаси живота", пише белградският вестник "Ало", цитиран от Танюг и БТА.
В писмото, изпратено чрез адвокатите му, Караджич пише, че условията в британския затвор са недостойни за човек, няма адекватна храна и терапия, както и че има най-много ислямски терористи, които "само чакат да го докопат и лично да го осъдят".
Караджич се обърнал към руския президент с "братко" и посочил, че "затворниците са кръвожадни", както и че е настанен в сграда, пълна с канцерогенен азбест.
Разрешено му е само да се чуе с дъщеря си Соня, която потвърди, че се страхува за живота на баща си, пише "Ало".
Адвокатът на Караджич Горан Петрониевич каза, че условията, в които е поставен неговият клиент, са "страшно лоши" и заяви, че Караджич не е в затвор, а е "пленник".
Припомняме, че бившият лидер на босненските сърби, осъден за геноцид по време на конфликта в бивша Югославия, бе преместен в британски затвор от център за задържане на ООН в Нидерландия. 75-годишният Караджич бе признат за виновен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството на военен трибунал през 2016 година. Първоначалната присъда от 40 години по-късно бе увеличена на доживотен затвор.
Караджич бе признат за отговорен за убийството на повече от 7 000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през 1995 година. Съдиите освен това признаха Караджич за отговорен и за обсадата на Сараево, при която в резултат на постоянен артилерийски и снайперистки обстрел за повече от три години намериха смъртта си около 10 000 мирни граждани.

Караджич, бивш психиатър, бе президент на Република Сръбска по време на босненската война през 90-те години. След края на войната той се укриваше с години, представяйки се за експерт по алтернативна медицина, докато не бе арестуван в Сърбия през 2008 година.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети