Един глас разлика сложи край на ерата „Нетаняху“

DenNews.bg
14.06.2021
размер на текста:

Един глас разлика сложи края на ерата „Нетаняху“ – новият премиер на Израел е 49-годишният Наафтали Бенет. Лидерът на дясната партия Ямина положи клетва като нов премиер, след като депутатите от 120-членния Кнесет гласуваха за неговото коалиционно правителство от осем партии с 27 министри. Вотът на доверие с 60 срещу 59 гласа и един въздържал се сложи край на 12-те години на Бенямин Нетаняху на премиерския пост. Израелската телевизия показа как Бенет се ръкува с него след гласуването.
Ултранационалистът Нафтали Бенет оглави новия кабинет, обединяващ партии от целия политически спектър, за малко повече от две години, след което неговият центристки съюзник Яир Лапид ще го смени.
Бенет увери, че екипът му ще представлява "цялата страна". Речта му в парламента бе прекъсвана от освирквания и подмятания на негови опоненти, предаде Франс прес.

"Разбирам, че днешният ден не е лесен ден за мнозина, но не е ден на траур, а ден на промяна, смяна на режима в една демокрация", заяви водачът на радикалната десница преди вот на доверие за кабинета му сред депутатите.

"Това правителство започва работа под най-тежка заплаха за сигурността", заяви той по повод Иран - заклет враг на Израел, и увери, че страната му "си запазва пълна свобода на действия" спрямо Техеран.
Във връзка с израелско-палестинския конфликт Нафтали Бенет, привърженик на твърдия курс, обявявал се преди за анексия на част от окупирания Западен бряг, подчерта, че "не става дума за териториален конфликт". Според него трябва "да припомним на света, че враговете (на Израел) все още не признават съществуването на еврейска държава".

Нетаняху пък заяви, че ще остане в политиката - в опозиция, след като новата коалиция поеме държавното управление, и дори че "скоро" той самият ще дойде отново на власт.
"Щом съдбата ни е да бъдем в опозиция, ще го направим с гордо вдигната глава, ще свалим това лошо правителство и ще се завърнем, за да управляваме посвоему (. . .) Скоро ще се завърнем", каза Нетаняху на изслушване в Кнесета преди вота на доверие за новия кабинет.

Нетаняху остава лидер на партията Ликуд и на опозицията.

Срещу него продължават дела за подкупи, измама и злоупотреба с доверие- обвинения, които отрича. Нетаняху определи новата коалиция като опасна и се зарече да я свали много бързо.

През март, след четвърти парламентарни избори за две години, партията Ликуд на Нетаняху излезе като най-голяма партия, но без достатъчна подкрепа за съставяне на кабинет.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети