Полша арестува руски агент, иззети са документи и пари

DenNews.bg
10.06.2021
размер на текста:

Полската агенция за вътрешна сигурност е задържала Януш Н. по обвинение в шпионаж за Русия (фамилията му не е посочена в съответствие с местните закони). Това съобщи днес Държавната прокуратура на републиката, цитирана от ТАСС.
"По време на разследването прокурорът установи, че заподозреният е действал в полза на Руската федерация, засилвайки дейността си, след като съучастникът му преди това е задържан по подозрение в шпионаж. Януш Н. по указания на руските разузнавачи се опита да установи контакт с полски и чуждестранни политици, включително тези, които работят в Европейския парламент", пише в съобщение, публикувано на уебсайта на ведомството.
"Заподозреният е осъществявал дейността си в Полша, Европейския съюз и други страни, което е част от руските проекти за пропаганда и дезинформация, предприети за отслабване на позицията на Република Полша в ЕС и на международната арена", заявява прокуратурата.
Заподозреният е арестуван на 31 май. По време на обиска в апартамента му са намерени над 300 хиляди злоти (около 84 хиляди долара) и голям брой носители на информация.
Съдът постанови да приложи превантивна мярка към заподозрения под формата на временен арест за срок от три месеца. Той е заплашен от до 10 години затвор.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети