Кьовеши идва у нас на фона на протести „Гешев вън“

DenNews.bg
10.06.2021
размер на текста:

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристига у нас в късния следобед днес и ще има работна среща със служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилоа, главния прокурор и прокурорската колегия на ВСС.

Посещението на Кьовеши ще се случи на фона на протести и блокада на входовете на Съдебната палата в София, които текат от два дни по инициатива на гражданското движение БОЕЦ под надслов "Гешев вън!".

На протеста пред Съдебната палата, който е обявен като безсрочен, започна събирането на подписка с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. До момента са събрани над 10 000 подписа.

--

Европейският прокурор Лаура Кьовеши ще посети офиса на европейските делегирани прокурори, който в сградата на Софийския районен съд.
По информация на БНР, Кьовеши ще се срещне и с четиримата делегирани български обвинители, одобрени от европейската прокуратура, след което ще даде и пресконференция.
Това ще е първото посещение на Кьовеши в държава членка.

На 1 юни, когато официално започна работа Европейската прокуратура, Кьовеши обяви, че ще дойде в България "съвсем скоро", без да даде точна дата. Тя каза това в отговор на въпрос за номинацията на новите 6-ма европейски делегирани прокурори, които очаква от българското правителство.

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-та година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса.
Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.
В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки, сред които и България.
Извън европейската прокуратура на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.
България започна участието си с фалстарт, след като от 10 предложени европейски делегирани прокурори бяха отхвърлени 6.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети