България е предлагала за европейски прокурори магистрати без опит

DenNews.bg
01.06.2021
размер на текста:

 Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро, заяви тя в интервю за БНР. Кьовеши не уточни какво има предвид под "съвсем скоро", но допълни, че ще даде информация на по-късен етап.

Припомняме, днес от днес официално заработи Европейската прокуратура в Люксембург.

Запитана какви са причините Европейската прокуратура да отхвърли 6-има от общо десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори:

"Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда".

По думите на Кьовеши европрокуратурата е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни.

"Не можем да правим отстъпка за никого", категорична е Кьовеши. Тя очаква новите кандидатури възможно най-бързо, за да може Европейската прокуратура да е напълно действаща.

На 16 март Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет проведе онлайн работна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България.

Впоследствие от Европейската прокуратура уведомиха българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари.

През април в крайна сметка четири от кандидатурите бяха отхвърлени.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети