Израел отмени строгите мерки срещу пандемията

DenNews.bg
01.06.2021
размер на текста:

 Израел отменя строгите мерки срещу разпространението на коронавируса. Гражданите вече не са длъжни да показват сертификати за ваксинация, за да посещават ресторанти и места за забавление, а ограниченията за капацитета на търговските обекти са премахнати. Здравният министър Юли Еделщайн заяви, че през следващите две седмици кабинетът му ще обсъди премахването на маските на закрито, предаде БГНЕС. "Израелската икономика и обществеността могат да си поемат въздух", каза той в изявление.
Страната остава до голяма степен затворена за чуждестранни туристи, съобщи министерството на туризма, с изключение на някои експерти и ваксинирани туристи, участващи в пилотна програма. Към днешна дата има само четири нови положителни проби и 350 активни случаи в Израел. В началото на 2021 г., пика на епидемията, Израел регистрираше 10 000 нови случая на ден и 88 000 заразени.
Страната получи милиони дози от ваксината на Pfizer / BioNTech, като повече от 90% от гражданите на възраст над 50 години са били ваксинирани или са прекарали болестта. В училищата децата ще продължат да носят маски, тъй като младежите до 18 години все още не са ваксинирани в голямата си част.
Случаите на коронавирус сред палестинците в окупирания от Израел Западен бряг също са намалели през последните седмици, откакто ваксините на кампанията Covax са били разпределен за по-бедните страни. Израел е критикуван за отказа да ваксинира палестинците в Западния бряг и ивицата Газа, след като стана ясно, че израелските граждани, живеещи на територията на Западния бряг, имат право да участват в израелската програма за ваксинация. Страната заяви, че палестинските администрации на Западния бряг и Газа са отговорни за получаването на ваксини. В Газа имунизацията беше спряна поради опустошителните израелски въздушни удари, които бяха отговор на ракетния обстрел на Хамас. Единствената лаборатория на анклава беше бомбардирана и двама лекари бяха убити. Газа регистрира 246 нови случая на вируса в началото на седмицата, докато Западният бряг регистрира 56.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети