И БСП върна мандата, отиваме на избори през юли

DenNews.bg
05.05.2021
размер на текста:

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на БСП за България. Както обявиха по-рано, БСП върна веднага мандата, с което бе изчерпана конституционната процедура за формиране на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание. Държавният глава обяви, че ще разпусне парламента на 11 май, което означава, че изборите ще бъдат на 11 юли.
"Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни за хората проблеми, да приеме социални и икономически мерки, за разграждане на модела "Борисов", за план за възстановяване. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия", каза лидерът на червената партия Корнелия Нинова.
Следващите стъпка е президентът да назначи служебно правителство. "Един служебен кабинет изисква експерти, затова имам намерение да поканя и авторитетни експерти от левицата", каза той. Част от тях са били и в предишния му кабинет. Корнелия Нинова поиска имената им и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет, както изисква процедурата.
"Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза", заяви президентът Радев. И призова политическите сили да изчистят приоритетите си и да се действа отговорно и експедитивно.

По думите му Централната избирателна комисия ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори. На 7 май от 9 ч. ще бъде изслушването на кандидатите за ЦИК.

"Политическото късогледство доведе до тази ситуация. В този парламент партиите не си говориха помежду си, нямаше диалог. Надделяха партийното его и личният егоизъм, желанието да се отиде на нови избори и да се получат още гласове. Партийният егоизъм надделя над разума", обобщи Нинова на излизане от президентството. По думите ѝ с президента не са говорили все още за конкретни имена за служебен кабинет, но според нея датата 11 юли крие риск за ниска избирателна активност.

Очаква се в 14.00 ч. президентът да започне консултации с парламентарните сили във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети