Днес става ясно ще има ли предсрочни избори

DenNews.bg
05.05.2021
размер на текста:

В 11:00 часа днес президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - БСП за България.

На 1 май лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще върнат мандата веднага, което ще открие пътя за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Нинова заяви, че БСП не може да състави правителство. Тя припомни, че на последните избори на 4 април, българските граждани са гласували за партията на Слави Трифонов Има такъв народ, която са припознали като партия на промяната.

Лидерът на БСП подчерта, че на няколко пъти те са протягали ръка за сътрудничество към трите нови партии, които влязоха в парламента (Има такъв народ, Демократична България и Изправи се! Мутри вън), но тя е била отхвърлена.

Първа получи право да състави правителство ГЕРБ - партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента. Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От Има такъв народ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят стабилно правителство.

Днес, 5 май, държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети