САЩ политизират произхода на COVID-19

DenNews.bg
27.05.2021
размер на текста:

 Политизирането на произхода на COVID-19 би възпрепятствало по-нататъшните разследвания и би подкопало глобалните усилия за ограничаване на пандемията. Това заявяват от китайското посолство в САЩ, цитирани от "Ройтерс".

Извявлението им е по повод думите на американския президент Джо Байдън. Той обяви, че американското разузнаване работи по две версии относно произхода на пандемията, като едната от тях е, че коронавирусът е с лабораторен произход.

От посолството на Китай обаче са категорични, че това е "кампания за уронване на авторитета и прехвърляне на вина" и отхвърлят тази хипотеза като "теория на конспирацията". Те предупреждават, че политизирането на търсенето на произхода на COVID-19 би отключило и "политическия вирус" и би затруднило сериозно международното сътрудничество, свързано с пандемията.

"Водени от чувство на отговорност към здравето на човечеството подкрепяме изчерпателното проучване на всички ранни случаи на COVID-19, регистрирани в световен мащаб, както и пълното разследване на някои секретни бази и биологични лаборатории в света", посочват в своята позиция от китайската дипломатическа мисия.

Според тях едно "пълно, прозрачно и основано на доказателства" разследване ще позволи да се открие първопричината и да бъдат премахнати неяснотите, както и ще спомогне за по-доброто справяне с неочаквани епидемии в бъдеще.

Заключението на екипа на Световната здравна организация, който проучва произхода на пандемията в Китай, е, че предаването на вируса от животно на човек чрез посредник е "най-вероятната" хипотеза за произхода на коронавируса, докато лабораторният произход е определен като "крайно невероятна" версия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети