Шефът на ДАНС се раздели с поста си

DenNews.bg
26.05.2021
размер на текста:

 Служебният кабинет реши и поиска от президента Румен Радев да издаде указ за освобождаване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Това заяви служебният министър Стефан Янев след правителственото заседание днес.

Предлага се поста да заеме Пламен Тончев, служител на ДАНС и директор на регионална структура на службата. По отношение на другите председатели на служби, ако и когато се вземе решение, ще бъде съобщено, добави Стефан Янев.

Повишeн e медийният интерес към службата напоследък, не е трудно да се дефинират основите на тези мотиви. С поведението си председателят създаде прецедент, с който накърни престижа на службата, обясни мотивите на правителството Стефам Янев.

По думите му, шефът на ДАНС "предприема политически действия в деполитизирана служба".

"Такива смени ще се правят на управленски нива и когато не се показва професионализъм и почтеност, всички останали граждани, които работят в администрацията, да бъдат спокойни - нямаме намерение да се правят чистки, да се закриват административни бройки и да се променят правилници, надяваме се държавата да върви в нормален ритъм на работа, пред очите на хората", категоричен бе служебният премиер.

Вчера недоволни граждани протестираха пред ДАНС заради "незаконното подслушване в държавата".

До протестната проява се стигна, след като миналата седмица ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" обяви, че има данни, че 32 политици от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани от звено "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.

Вчера обаче от Спецсъда отрекоха да са издавали разрешение за прилагането на СРС спрямо настоящия премиер.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети