Путин за тези, които искат да отхапят част от Русия: "Ще им избием зъбите"

DenNews.bg
20.05.2021
размер на текста:

 Русия ще реагира твърдо на опитите за посегателство върху нейната територия, заяви президентът Владимир Путин на заседание на организационния комитет на "Победа", цитиран от РИА "Новости".
Според него, щом дадена държава стане по-силна, противниците й веднага намират причини да се опитат да ограничат развитието й. Подобни опити, отбеляза държавният глава, продължиха и след разпадането на СССР.

Всъщност потенциалът е колосален, територията остава най-голямата в света, 146 милиона души - на пръв поглед не толкова много в сравнение с тези страни, в които живеят стотици милиони граждани, или дори повече от милиард. Но все пак има голямо значение. И някой дори се осмелява публично да каже, че е несправедливо, че Русия притежава богатството на регион като Сибир “, припомни Путин.

Президентът подчерта, че Русия не следва пътя на милитаризиране на икономиката. По този начин за отбраната тази година са отпуснати три трилиона рубли, или около 42 милиарда долара по сегашния курс, докато американските военни разходи "са извън графика за 770 милиарда долара".
Въпреки това руската армия, както отбелязва Путин, разполага с най-модерните сили за ядрено възпиране.
"Имаме като цяло нов тип стратегическо оръжие, междуконтинентален плъзгащ се блок Авангард с хиперзвукова скорост. Имаме, никой друг не разполага, но имаме хиперзвукови оръжия", каза той.
Путин предупреди, че опитите за спъване на Русия ще продължат, тъй като противниците й "просто не се нуждаят от такава държава".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети