Изложба „Скулптура“ на доц. д-р Момчил Мирчев ще бъде открита в Околийската къща утре

DenNews.bg
20.05.2021
размер на текста:

Общинска художествена галерия „Околийска къща" представя изложба „Скулптура" на доц. д-р Момчил Мирчев посветена на Майските празници на културата в Дупница. Гостите ще имат удоволствието да разгледат експозицията в рамките на един месец, като изложбата ще бъде открита утре, 21 май, от 17.30 ч. Изложбата представя последните съвременни идеи, търсения и възгледи в областта на скулптурата представени от автора.
Момчил Мирчев ни въвежда в една сюрреалност от образи и форми на тотеми и герои от сънища, легенди и митове, притихнали в тишината на приказния свят на гората. Повечето от творбите са в състояние на очакване да оживеят, разперят крила, да засвирят. Акцентът е върху символите за изразяване на скулптурните форми, които по един красноречив и убедителен начин показват изведените идеи. Част от темите, които са представени с творбите „Гора", „Дърво на живота", „Сова", „Орел", „Сатир и нимфа", „Музика" са отправни точки в изложбата.
Новата линия, която следва авторът с този цикъл от скулптури в изложбата, са силуетно и знаково присъствие на изчистени по форма и съдържание теми и композиции, които имат философско тълкувание. Това от своя страна прави един интересен диалог със зрителя. Богатството от различни нюанси в патината и глазурата на творбите ги прави сами по себе си уникални, а в синхрон с цялата експозиция въплъщава усещане за организирана и добре подбрана тематична среда, която потапя зрителя в друга реалност. Творбите му отново правят силно впечатление и са истинско доказателство за това, до каква степен Момчил Мирчев е новатор в идеен и пластичен смисъл. Те са сложни като замисъл, нетрадиционни и уникални като пластичен изказ.

Момчил Мирчев е доцент, доктор по скулптура в НХА, работи в областта на малката пластика, както и в монументалната скулптура. В творчеството си, търси движението и експресията в композициите и тяхното превъплъщение в изразителността на скулптурата. Тя дава богати възможности на Момчил Мирчев и той я използва умело в пресъздаването на сложни движения и композиции. Той умело борави, както с деликатен детайл, така и с мощна форма в пластическите търсения.
Момчил Мирчев се изявява със самостоятелни и международни изложби и е активен участник в национални, симпозиуми и конкурси.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети