Шофьорът на автобуса е виновен за катастрофата със 7 коли, натиснал газта, а не спирачка

DenNews.bg
20.05.2021
размер на текста:

Човешка грешка е причината за инцидента с автобус на градския транспорт, който помете 7 коли и линейка в София вчера.
Автобусът е потеглил сам и е ударило колите. В него не е имало пътници, а шофьорът в този момент е подписвал двустранен протокол за друг инцидент с линейка, станал малко по-рано в района. Рейсът се е движил по линия №31, която свързва квартал "Обеля" и село Голяновци. Линията се обслужва от частен превозвач.
В ефира на NOVA представителят на автобусната фирма - Ваньо Стефанов разказа какво се е случило.
"След като беше извършен преглед на камерите в автобуса, се установи, че причината за инцидента е човешка грешка от страна на шофьора. Рейсът се е прибирал за гараж. Малко преди кръстовището настъпва много лека катастрофа с линейка. Виновен е бил нашият водач, не е спазил дистанция. Грешката му е, че не е обезопасил автобуса при напускането на шофьорското място. Тоест, не е загасил двигателя и не е изключил от скорост. Рейсът е с автоматична скоростна кутия. Двамата шофьори започват да пишат двустранен протокол. В един момент автобусът се разклаща. Шофьорът на рейса се панира и отива на шофьорското място, но вместо да го загаси, натиска педала на газта докрай", поясни Стефанов.
По думите му шофьорът е в стрес и не може да даде адекватно обяснение защо е натиснал спирачката вместо газта.
Според него, причината за по-лекото ПТП с линейката е неспазване на дистанция.
Застрахователите ще поемат както щетите на автобуса, така и тези на колите. Алкохолната проба на водача, който е на 65 години, е отрицателна, до момента той не е имал подобни нарушения. Той ще бъде санкциониран и ще получи предупреждение за дисциплинарно уволнение.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети