Културист и експерт по диетите пое НАП на плещите си

DenNews.bg
14.05.2021
размер на текста:

 С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов.
Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.
Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

Дотук с информацията от Пресцентъра на Министерския съвет.

Ето и статия за него в сайта Жената днес:

Румен Спецов е републикански шампион по културизъм за ветерани от 2014 г. и 2015 г. и медалист от редица престижни турнири. Подпомага активно подготовката на състезатели в различни категории, класирали се на призови места в България и чужбина. Персонален и онлайн треньор в интернет платформата Bodyconstructor. Лицензиран съдия към Българска федерация по културизъм и фитнес и един от тримата треньори в първото фитнес риалити, излъчвано по БНТ HD – „Супер Промяна 2“

По всяка вероятност Румен Спецов е единственият данъчен инспектор у нас, който едновременно е експерт по здравословно хранене и културист с активна състезателна и треньорска дейност. А и едва ли можете да предположите, че този обаятелен мускулест мъж има в професионалното си портфолио 14 години стаж в системата на НАП, където заема различни отговорни постове. Освен че е изявен атлет в редица спортове (хандбал, лека атлетика и бойни изкуства) и многократен шампион по културизъм, Румен Спецов има две магистърски степени от Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в Свищов – по търговия и одит; и трета по Защита на национална сигурност от Полицейска академията на МВР в София.

Ето и неговите съвети:

Как да отслабнем
Дамите преди всичко трябва да осъзнаят, че за да отслабнат, трябва да спрат да гладуват и да започнат да се хранят. На второ място – трябва да пият вода и да започнат да спортуват – поне 3 пъти в седмицата. Гладът не е добър приятел, с глад можете преди всичко да се разболеете. За пълноценно намаляване на теглото, както и за поддържане на постигнати мечтани килограми водеща е ролята на хранителния режим. Той трябва да включва разнообразни храни в неголеми порции, разпределени в 4-5 хранения през деня. Не препоръчвам резки и драстични смени на количествата приета храна – дайте си достатъчно време за промени, за да могат всички процеси в тялото да стават плавно и без стрес за организма. Движете се и бъдете активни. Всякаква спортна активност е препоръчителна – ходене в градски условия, в планината, фитнес, каране на колело, плуване и т.н.

Храна и сън за мускули
За мускулите са нужни белтъчини – поне 1,5-2 г/кг тегло. Източници на белтъчини могат да бъдат както храната (месо, риба, яйца, млечни произведения), така и специализираните добавки. Съчетаването на различни източници в голяма степен улеснява техния прием и е препоръчително да ги включите в менюто си.

Сънят е времето, през което се обновяват всички системи на организма: нервна, мускулна, имунна, костна. Той е неделима част от промяната на визията. Всички регенериращи процеси протичат по време на сън. Отделените по време на сън хормони пряко влияят и на регенериращите способности на кожата – така че, докато спим, се и разкрасяваме.

„Да” на тестото
Все пак зависи от вида на тестото и последващото му използване, но преди всичко тестото е брашно и вода. Качествени са въглехидратите от зърнени култури, комбинирани с витамини от група В, магнезии, калий, фосфор и други, в нужните грамажи. От брашно може да приготвите вкусни и здравословни палачинки за закуска, питателни спагети за обяд и вечеря, както и различни вкусни тутманици и солени ястия. Тестото не е враг. Врагът във всяка храна е приетото количество. Правилното съчетаване на основните елементи въглехидрати-белтъчини-мазнини прави храната здравословна. Аз обожавам тесто и тестени изделия и никога не се лишавам от тях. Просто не прекалявам.

Диетични грешки
Първата грешка е, че се пропуска закуската. Втората е, че кафето сутрин се смята за закуска. Третата – приема се твърде много храна наведнъж, особено вечер, когато се гарнира и с алкохол.

Кога да тренираме – сутрин или вечер
Няма такова правило за тренировка. Важното е тя да пасне най-добре в ежедневието ви и спрямо храненията. Сутрин или вечер, тренировката си има своите положителни страни и във всички случаи се отразява благоприятно на тялото.

Закуската
Тук е мястото на въглехидратите, захарите, протеинът. Ако сте вечеряли чисто и диетично, сега трябва да заредите тялото след сън за новия ден. Това означава да включите в закуската прием на въглехидрати от овес, грис или брашно. Да заложите на захари от любим плод, както и да добавите протеин от яйца, месо или извара. И за всичко това не се изискват специализирани кулинарни умения. Най-простото е да си направите сандвич с пълнозърнест хляб (може и сами да си го приготвите), чисто месо или извара, добавени зеленчуци – домат, краставица, салата или изпечено на тиган яйце.

Какво съдържа идеалната вечеря
Всичко зависи от вашето ежедневие и час на трениране. В повечето случаи, когато човек тренира след работно време – около 18.30 – 19.00 ч, след това вечерята е към 20.00 – 20.30 ч. В този часови пояс приемът на всякакви чисти меса и риба, гарнирани със зеленчуци, бобови култури, печен или варен картоф, би бил идеална вечеря, без да се притеснявате от късния час на вечерята. Колкото по-късно вечеряте, толкова по-малко количество въглехидрати трябва да приемате.

Фитнес за бременни
Бременните жени могат съвсем спокойно да посещават фитнеса. Единственото внимание е към правилния подбор на упражнения и използвани тежести. Но всичко това е строго индивидуално за всяка една жена и етапа от нейната бременност. Моята съпруга беше във фитнеса до деветия месец. Използването на разумни тежести и изолиращи упражнения, без пряко натоварване към коремната област, оказват дори благоприятно действие върху тонуса на организма.

Новото самосъзнание = нов лайфстайл
Промяната на визията е преди всичко промяна на лайфстайла и светогледа. Процес, в който личността започва да възприема себе си по друг, нов начин. Започва да прави тези неща, за които е мечтала и е отлагала във времето. Да се промени формата, повърхностната видима обвивка, е само половината промяна, но да се променят навиците и ежедневието, светогледът, това е вече трудната част. Когато започвате да спортувате, вие започвате една цяла поредица от промени със себе си. Започвате да обръщате внимание на храната, на съня, променяте графиците си и ритъма на работа, социалните си контакти. С времето, променяте гардероба си и начина по който изглеждате, начина по който възприемате всичко около вас. Променяте цялостната си нагласа към живота и света. Ако не харесвате това, което виждате в огледалото, вземете решение за промяна сега. Не отлагайте.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети