Нов директор пое НАП

DenNews.bg
14.05.2021
размер на текста:

Служебното правителство освободи Галя Димитрова като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. На поста е назначен Румен Спецов, съобщиха от Министерския съвет.
Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност.Завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" - Свищов, със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".
От 2009 г. до 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП - Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.
Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.


Припомняме, при хакерска атака срещу НАП през 2019 г. изтекоха лични данни на над 5 млн. български граждани.
На 15 юли 2019 г. в няколко редакции бе получен мейл за реализирана хакерска атака. Докато специализираните органи проверяваха дали наистина има атака, журналисти бяха открили свои данни в хакнатата база на Националната агенция по приходите (НАП).

Докато хиляди българи се притесняваха дали да сменят личните си документи и как тази хакерска атака ще се отрази на бизнеса и сигурността им, шефката на НАП Галя Димитрова след продължителен размисъл реши да не прекратява годишния си отпуск. По думите й "човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план".

За атаката над базите на данни на НАП през лятото бяха обвинени трима души - собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.
Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров е обвинен в кибертероризъм. Според държавното обвинение крайната цел на обвинените е била да създадат нестабилност в страната. Действията им били реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Сред целите били и разстройване работата на НАП и други институции, фирми и дейности.
Междувременно "ТАД груп" фалира, а нейният собственик - Иван Тодоров, престоя дълго в ареста и бе освободен срещу 100 000 лв. гаранция.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети