Москва продължава да гони американски дипломати

DenNews.bg
13.05.2021
размер на текста:

 Дипломатическият сблъсък между Русия и САЩ продължава, Кремъл изгони старши дипломат и говорител на американското посолство в Москва през същата седмица, когато американското посолство спря да издава визи на руснаци.

"Това не е руска инициатива", коментира "Комерсант", цитирайки неназован източник от руското външно министерство, който заяви, че през последните шест месеца САЩ не са позволили на Русия да попълни вакантното си място на говорител на руското посолство във Вашингтон.

Американското посолство потвърди, че Ребека Рос, която е официален говорител на посолството, е станала персона нон грата и трябва да напусне страната.

Кремъл вече забрани на руските граждани да работят в посолствата и консулствата на "недружелюбни страни", което разбира се включва и САЩ.

Тъй като московското посолство е едно от най-големите американски посолства в света, около половината от служителите му са местни и извършват голяма част от ежедневната работа, включително работа в консулския отдел, издаващ визи. С напускането на местния персонал американското посолство заявява, че вече не е в състояние да обработва заявления и спря издаването на визи за всички случаи, освен за спешни случаи.

Рос и деветте други американски дипломати трябва да напуснат до 21 май. САЩ също изгониха 10 дипломати от Вашингтон като част от решението за санкциите от април, твърдейки, че са шпиони.

Американските санкции също така посочиха 32 руснаци, обвинени в намеса в президентските избори през 2020 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети