Извършител на грабеж над възрастни хора от Дупница влиза в затвора за 4 години

DenNews.bg
13.05.2021
размер на текста:

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова осъжда на „лишаване от свобода“ за срок от 4 години Славчо М., подсъдим за грабеж, в условията на опасен рецидив. Съдът определи първоначален „строг“ режим за изтърпяване на наказанието, като приспада времето, през което подсъдимия е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 26.01.2021 година до влизане на присъдата в сила.
Подсъдимият / на 28 години / призна всички факти и обстоятелства от Обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Кюстендил и делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание от 6 години „лишаване от свобода“ бе редуцирано с 1/3, до 4 години „лишаване от свобода“.
Съдът признава подсъдимият Славчо М. за виновен в това че на 12.11.2020 г., на ул. „Патриарх Евтимий“ в Дупница е отнел чужди движими вещи, парична сума в размер на 1 850 лв. от владението на възрастен човек, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил сила и грабежът представлява опасен рецидив.
Подсъдимият бил допуснат в имота от съпругата, след договорка за разчистване на двора от отпадъци, натрупани след извършен ремонт.
Присъдата може да се протестира и обжалва пред САС в 15- дневен срок, считано от днес.

Към м. ноември 2020 г. семейство възрастни – 77-годишният И.К. и 75-годишната З.К., живеели в къща на ул. „Патриарх Евтимий“ в гр. Дупница.

На 12.11.2020 г. синът им предал сумата от 1300 лева за разплащане с майстори. Жената оставила парите под телевизора в стаята, където обикновено държали спестяванията си, като покрила банкнотите с кърпа.

Около 11,30 ч. по улицата минавал С.М., придружен от брат си и непълнолетно момче. Тримата обикаляли града, когато забелязали къща в ремонт и пред нея подготвени за изхвърляне отпадъци в чували. Предложили да почистят двора, като ги изнесат. З.К. се съгласила и отишла в лятната кухня да им направи кафе.

Междувременно подсъдимият С.М. влязъл в дома на пенсионерите, където заварил лежащия на леглото И.К. Заявил му, че съпругата му го изпратила за очила. Претърсвайки мястото под телевизора, намерил пари и веднага ги сграбчил. Възрастният мъж се опитал да му попречи, но бил блъснат в гърдите. Вследствие на слабото си телосложение И.К. загубил равновесие и паднал на леглото. Грабителят взел сумата от 1850 лева и избягал, като бил последван от придружителите си. Впоследствие подсъдимият дал част от отнетата сума на брат си, а останалата похарчил.

По случая е започнало разследване. Извършителят е бил установен и обявен за общодържавно издирване. След задържането му Окръжна прокуратура – Кюстендил го е привлякла към наказателна отговорност.

Делото срещу С.М. се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което наложеното му наказание е редуцирано с 1/3, а именно 4 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.

Съдът е потвърдил наложената на подсъдимия мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети