КНСБ-Дупница ще обучава безработни от Сапарева баня и Рила

DenNews.bg
12.05.2021
размер на текста:

За поредна година КНСБ-Дупница ще даде шанс на безработни лица по проект „Нови умения и компетентности - за зелена и екологична България“ да придобият знания и умения, за по-успешно реализиране на пазара на труда чрез обучение по две специалности в две общини.
В община Сапарева баня ще бъдат включени 15 бенефициента, регистрирани на Бюрото по труда, които ще преминат професионално обучение по професия „Помощник възпитател“, специалност „Помощник възпитател в отглеждането и възпитаването на деца“. Обученията за община Сапарева баня ще се провеждат в детска градина „Света Анна“.
В община Рила ще се обучават по професия „Екология“, специалност „Екология и опазване на околната среда“, където отново ще бъдат включени 15 бенефициента.

Безработните лица, които ще бъдат одобрени трябва да отговарят на някоя от следните целеви групи:
● Безработни лица с регистрация над 6 месеца;
● Освободени лица вследствие епидемичната ситуация, вкл. с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация;
● Неравнопоставени групи на пазара на труда, в т.ч. безработни младежи до 29 г., които нито се обучават, нито са заети, продължително безработни лица, безработни над 50 годишна възраст, в пред пенсионна възраст, с не търсена от работодателите квалификация, безработни лица с трайни увреждания;
● Неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица, с период на неактивност повече от 2 г.
Задължително образование за бенефициентите – завършено средно образование, доказано с документ – диплом за средно образование.
Предвижда се обученията да стартират на 20 май 2021 год. и да приключат на 29.06.2021 год. Продължителността на обученията е 300 учебни часа в рамките на 40 дни. Продължителността на учебния час е 45 мин. Събота, неделя и на официални празници – обучения не се провеждат.
По време на обученията са предвидени стипендии на обучаемите по 10 лв. за присъствен ден, както и на 10% от обучаемите се предвижда покриване на транспортните разходи в двете посоки на живущите извън посочените населени места.
След приключване на обученията се провежда изпит по теория и по практика. Успешно завършилите и положили изпит обучаеми ще получат Удостоверение за професионална квалификация по част от професия.
Ще бъде осигурена заетост чрез субсидирани работни места на 0,9 % от включените в професионалното обучение за период от 3 месеца.
Повече информация може да получите в КНСБ Дупница и в Бюро по труда-Дупница, (стая 102 и стая 103), където се приемат и заявления за участие.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети