Служебното правителство встъпи в длъжност

DenNews.bg
12.05.2021
размер на текста:

 Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на официална церемония на "Дондуков" 2. Веднага след това ще се състои церемония по приемственост в изпълнителната власт - в Гранитната зала на Министерския съвет, както и церемонии по предаване на министерските постове в отделните ведомства.


"Служебното правителство ще управлява България, докато бъде съставен редовен кабинет, който, надявам се, да бъде излъчено от следващото 46-о НС след насрочените от мен избори на 11 юли. 45-ият парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен - той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово, пропука се омертата, на която се крепеше компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона, и това ще е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", заяви в началото държавният глава.

"Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този кабинет стоят важни задачи - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да проведе честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истината за предишното управление, доколкото е възможно в рамките на 2 месеца. Отиващото си правителство изцеди хазната с неясни проекти и абдикира от отговорност, като не внесе актуализация на бюджета. Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важна за всяко управление. Да въведете ред в справянето с пандемията, да спрете хаоса с ваксинациите и най-важното - да вземете тежкото решение да внесете Плана за възстановяване и устойчивост", обърна се той към събралите се членове на кабинета.


"Без в никакъв случай да отричате труда на многобройните експерти, ще трябва да съпоставите европейските показатели с отчетеното в момента. Ще трябва да отчетете всички направени предложения по плана, включително от президентската институция, каза Радев и напомни за проектите, представяни на "Дондуков" 2, сред които спешна медицинска помощ по въздуха, иновативни технологии в енергетиката, прекрасни условия за обучение на децата ни в нови технологии и др.

"Проекти, които предлагат прозрачност и ефективност на управлението, които, за съжаление, бяха неглижирани от предишното управление", допълни Радев.

По думите му в служебния кабинет има демократичното единодействие - хора от левицата, десницата и центъра, политически неутрални, но професионалисти, личности от академичните среди. Според него той доказва онова, което не бе постигнато в 45-ото НС - че е "възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтелите разделения и червените линии помежду си, и да се обединят около каузата за свободна, справедлива България".

"Убеден съм, че бъдещето ни като народ зависи от възможността ни да се обединяваме", подчерта държавният глава.

Той ги поздрави за куража да поемат отговорност в тази тежка обстановка и изрази увереност, че българското общество ще ги подкрепи, защото не иска да живее постарому.

"В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Затова и моят избор се падна на хората пред вас. Служебен премиер ще бъде г-н Стефан Янев. Секретар по сигурност и отбрана в президентската институция. В предишното служебно правителство, което назначих, той бе отговорен и за организацията на изборите. Български генерал, достоен офицер и дипломат", каза още Радев, след което представи и министрите.

След това Янев произнесе кратко слово, в което обяви, че мотото на кабинета ще е: почтеност, прозрачност и професионализъм.

"Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години, за това, че ще работя почтено, при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото", заяви служебният премиер.

Накрая министрите се заклеха и си направиха обща снимка заедно с президента и вицепрезидента Илияна Йотова.


След това служебният премиер Стефан Янев и министрите му изминаха пеша краткото разстоянието от президентството до Министерски съвет, където ще се състои предаването и приемането на властта. Те не спряха пред очакващите ги журналисти, които не бяха допуснати в сградата на "Дондуков" 1.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети