Антителата срещу COVID-19 се запазват 8 месеца след боледуване

DenNews.bg
12.05.2021
размер на текста:

 Антителата срещу коронавирус се запазват в човешкия организъм, преболедувал COVID-19, до осем месеца. До този извод са стигнали изследователи от миланската клиника "Сан Рафаеле" в съвместно проучване с експерти от Висшия здравен институт. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Нейчър камюникейшънс", цитирани от БТА.
В проучването са участвали 162-ма пациенти, 67 на сто от които са били мъже, потърсили лекарска помощ в миланската болница през първата вълна на пандемията. Средната възраст на участвалите в изследването е 63 години. Повече от половината от участниците имали поне едно хронично заболяване, най-често хипертония и диабет. От 162-мата пациенти, 134-ма били хоспитализирани.
Авторите на изследването отбелязват, че продължителността на активност на антителата не зависи от тежестта на протичане на инфекцията. При инфектирани с коронавирус пациенти, които не изработят антитела в първите две седмици след заразяването, съществува риск от развитие на тежка форма на болестта. Координаторът на изследването Габриела Скарлати изтъкна, че пациенти, при които не се образуват антитела една седмица след заразяването, трябва да бъдат лекувани с особено внимание. "Това ще предотврати възникването на тежки форми на заболяването", казва тя. Учените установили по време на изследването, че наличието в организма на антитела срещу други видове коронавируси или сезонни грипове не пречи на изработването на антитела срещу COVID-19. Изследователите тепърва ще уточняват колко време след оздравяване преболедувалите трябва да се ваксинират, както и доколко антителата след инфекция са ефикасни срещу различните варианти на коронавируса.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети