Великобритания ще се бори срещу враждебни държави с нов закон

DenNews.bg
11.05.2021
размер на текста:

 Правителството на Великобритания ще приеме закони, насочени към борба с враждебна дейност на чужди държави. Това съобщи във вторник британската кралица Елизабет II с реч при откриването на новата сесия на парламента на страната, съобщават БиБиСи и ТАСС.

"Ще бъдат приети закони за борба с враждебната дейност на чужди държави. Моите министри ще изпълнят препоръките от Всеобхватния преглед на сигурността, отбраната и външната политика", каза Нейно Величество, очертавайки програмата на кабинета за следващата година.

В проучване, което е представено през март, Русия и Китай са определени като основните заплахи за сигурността на кралството.

От няколко години правителството проучва въпроса за разширяване на правомощията на британските разузнавателни служби, което трябва да им позволи да се борят по-ефективно с външни заплахи, включително шпиони и хакерски дейности. Обединеното кралство изучава и опита на други страни при регистрирането на чуждестранни агенти.

Както се посочва в документ, представен от правителството към речта на кралицата, приоритетът на кабинета е да измени остарелия закон за държавната тайна, което ще позволи да се използва срещу много по-широк кръг от хора, които могат да представляват заплаха за сигурността и интересите на страната, включително хакери, работещи за чуждестранни разузнавателни служби.

"Проучваме и въпроса за възможността за въвеждане на наказателна отговорност за други видове вредни дейности, извършвани от чужди държави и по тяхно указание. Обмисляме и изменение на законодателството относно държавната измяна", се казва в документа.

Правителството на премиера Борис Джонсън също възнамерява да въведе правила за регистриране на чуждестранни влияния за организации и лица, за да ограничи възможността за научно-технически шпионаж и чужда намеса в демократичните процеси.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети