Третата вълна на коронавируса заглъхва, увери проф. Катранджиев

DenNews.bg
11.05.2021
размер на текста:

В края на третата вълна на коронавируса сме, а тя беше предизвикана от налагането на британския вариант на COVID-19, който е доста по-заразен. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.
Само британският вариант е разпространен в нашата страна, но се търсят и останалите. В нашата страна не сме доказали останалите варианти на вируса, увери той.

Третата вълна отминава и с днешна дата заболеваемостта на 14 дни е под 170 на 100 000 души. Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване на случаите, което доведе до там, че системата на здравеопазване не се натовари, доволен е проф. Кантарджиев.
Не трябва да се събират на закрито много хора, винаги да има проветрение и да се носят маски, когато човек контактува с останалите, посъветва медикът.
Проф. Кантарджиев е доволен, че здравните власти се справили с много по-леки мерки.
По отношение на ваксината на Pfizer/BioNTech и за това дали тя е безопасна, проф. Кантарджиев уточни, че е доказано, че ваксината на "Пфайзер" е безвредна за младите. Той е смутен, че темата с коронавируса и ваксините се политизирала.
Трябва да се свикне, че опитни хора трябва по един добър начин, благосклонно към обществото да обясняват нещата. Хората трябва да се успокояват и да им се обяснява, настоя той.

С РНК ваксините се изгражда по-бързо имунитетът, отколкото с векторните ваксини. Обикновено при векторните ваксини оплакванията са при първата ваксинация, докато при РНК ваксините оплакванията са при втората игла, обясни проф. Кантарджиев.
Около 5 до 10% от хората не изграждат имунитет, което е при всички ваксини, поясни той.
40 000 души в България, ваксинирани с "Астра Зенека" се чувстват добре, но РНК ваксините остават предпочитани.
Той се надява в края на лятото да имаме колективен имунитет, ако не се яви биологичен проблем, но трябва да спазваме мерките с носенето на маските.

Между първата и втората ваксина доста хора се разболели, което било нормално. Хората трябва да се пазят между първата и втората ваксинация и да спазват мерките, призова той.
Витамин Д намалява възможността от заразяване с COVID-19.

За работата на НОЩ, проф. Кантарджиев заяви, че здравните власти не взимат заплати и хонорари за работата си в щаба. "Всичко това сме го правили в рамките на служебните си задължение, а работата беше много", призна той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети