Църква в Германия "скъса" забраната на Ватикана и венча еднополови двойки

DenNews.bg
10.05.2021
размер на текста:

 Църква в Германия проведе първата от няколко исторически литургии в цялата страна за благославяне на хомосексуални двойки в нарушение на декрет на Ватикана, който изяснява, че подобни благословии са забранени в католическата църква, информира ДПА.

"Небесата се отвориха", каза мюнхенският свещеник Волфганг Роте, видимо развълнуван след благословии пред олтар, украсен с характерното за хомосексуалните знаме с цветовете на дъгата в католическата църква "Св. Бенедикт".

Църквата в южния германски град провежда една от четирите планирани литургии в предимно католическата провинция Бавария. Останалите три ще се проведат в град Вюрцбург.

Днес - седмица преди Международния ден срещу хомофобията - църковните служби в цяла Германия от Аахен до Зорнхайм, както и в големите градове като Франкфурт, Кьолн и Берлин, ще отправят благословии за еднополовите двойки под мотото #liebegewinnt (от немски - "любовта печели").

"Моята грижа е да извадя това от задните дворове на църквата - там, където му е мястото: в средата на църковния живот", подчертава Роте. Кристин Валднер и нейният партньор Алмут Мюнстер изтъкнаха, че намират първата подобна церемония в Мюнхен за "много вълнуваща".

"Не беше толкова лесно да се намери църква", отбеляза Ренате Спаниг, говорител на инициативата за реформа "Мария 2.0", която е била съорганизатор на службата.

Мария 2.0" е инициатива за реформа на местно ниво, която освен всичко друго агитира за по-големи роли на жените в католическата църква.

Буркхард Хос, капелан на католическата общност на университетите във Вюрцбург, е започнал да събира подписи от хората в църквата малко след като през март Конгрегацията за доктрината на вярата на Ватикана публикува декларация, че католическата църква няма правомощията да благославя хомосексуални двойки.

С подписването, приблизително 2 600 подписали се заявиха, че са готови да продължат да благославят еднополови двойки.

Католически свещеници в Германия изразиха недоволството си от забраната на Ватикана и настояха, че искат да благословят всички влюбени двойки, независимо дали са гей или хетеросексуални. Миряни членове на църквата също изразиха своето противопоставяне на позицията на Ватикана.

Президентът на Германската католическа епископска конференция Георг Бетцинг разкритикува акцията, като заяви, че това не е "път напред".

"Благословиите имат свое собствено богословско достойнство и пастирско значение. Те не са подходящи като инструменти за църковни политически прояви или протестни действия", каза той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети