Изчезна лекарят, приел в болница Навални след отравянето му с Новичок

DenNews.bg
10.05.2021
размер на текста:

Лекарят, приел руският опозиционен лидер Алексей Навални в болница след отравянето му с Новичок миналата година, е изчезнал по време на лов. Александър Мухаровски е министър на здравеопазването на руската Омска област, а през август 2020 г. той беше главен лекар на болницата на "Бърза помощ" в Омск, където Навални беше приет в тежко състояние.
Изчезването на Мухаровски се случва на фона на най-малко два смъртни случая сред лекарите, лекували Навални.

Съобщението за изчезналия министър дойде от местни медии, цитирани от опозиционния сайт "Медуза". На 23 април властите в Кремъл обявиха сайта за "чуждестранен агент".

Около 16 ч. на 7 май Александър Мураховски е отишъл на лов с високопроходим автомобил (АТВ), като е тръгнал от ловна база в района. Оттогава местонахождението му е неизвестно. Близките са го търсили близо денонощие, преди да се обърнат за съдействие към полицията.
Според местен сайт АТВ е било открито в близко блато, но от Мураховски все така няма следа. Той се издирва от местната полиция и Росгвардия, които твърдят, че търсенето е осуетено от трудно проходими участъци в ловния район и частично блатистата местност.

Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални се почувства зле на 20 август 2020 по време на полет, прекосяващ Сибир. Пилотът кацна аварийно в Омск и Навални беше приет в местната болница № 1, известна като болницата на "Бърза помощ".
Предварителната диагноза на лекарите беше, че Навални е отровен с неизвестно халюциногенно вещество. Той е бил лекуван съобразно тази хипотеза. Този факт, наред с решението на пилота да кацне аварийно, се смята за основен фактор, спомогнал за физическото оцеляване на Навални.

По-късно опозиционерът беше лекуван в германската клиника "Шарите", където група експерти стигнаха до извода, че Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок.

Изчезналият Александър Мухаровски беше главен лекар на болницата в Омск, приела Навални. Той е лекарят, който оспори предварителната диагноза на пациента и съобщи, че Навални е пострадал от нарушена обмяна на веществата.
Той е и лекарят, който не допусна бързото транспортиране на опозиционера до Германия. Навални беше пуснат да замине едва след като изтекоха 48 часа от постъпването му в омската болница.
През ноември 2020 Александър Мухаровски беше повишен и стана министър на здравеопазването на Омска област.
Месец по-рано по собствено желание беше напуснал заместникът му Анатолий Калиниченко, който беше наблюдаващият лекар на Навални.
Друг заместник на главния лекар - Сергей Макшимишин - почина през февруари на 55-годишна възраст от сърдечна недостатъчност. Той отговаряше за въпросите на анестезиологията и реанимацията.
През март почина още един лекар, работил по времето на хоспитализирането на Навални - Рустам Агишев. Той беше завеждащ на отделението по травматология и ортопедия. Като причина за смъртта му се сочат последиците от инсулт, който той е прекарал през декември 2020 г. Агишев беше на 62 години.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети