Изчезналият Владимир Каролев е открит в тежко състояние в Пирин

DenNews.bg
10.05.2021
размер на текста:

Изчезналият финансист Владимир Каролев е открит в тежко състояние в Пирин след падане, докато е карал сноуборд в района на Тодорин връх. Каролев е открит около полунощ от екипи на Планинската спасителна служба, свалянето му от планината е станало на ръце, като към 4 часа сутринта е бил качен на линейка и транспортиран за болница. Дежурният в Планинската спасителна служба–Банско Методи Баневски съобщи, че Каролев е карал сноуборд по Тодорин връх и е тръгнал по един от опасните улеи.
„Нещо е станало там, защото към 14,00 часа са го потърсили негови приятели и телефонът му не е имал покритие. Започнахме издирване, момчетата се разделиха на групи. Двама човека от една от групите го намериха – това са директорът на парка и заместник-кметът на Банско“, обясни пред bTV спасителят.
„Теренът, в който е намерен, е със стръмни улеи и камъни, явно се е подхлъзнал и е паднал“, каза още планинският спасител.
Каролев е открит на около 2300 метра височина и се предполага, че е паднал от около 400 метра, предаде БНТ. Спасителите обясняват, че икономистът е бил открит по късмет, защото мястото, на което е бил, е без сигнал, допълни Нова телевизия.
По думите му Владимир Каролев е намерен в 00.40 часа в безпомощно състояние, изнесен е на ръце и към 4,30 е бил предаден на Спешна помощ на линейката на хижа Вихрен. Той е бил в безсъзнание и състоянието му е много тежко.
Тази сутрин от болницата дадоха първа информация за състоянието му - той е с множество наранявания, едно от които тежка черепно-мозъчна травма. Въпреки това, лекарите смятат, че състоянието му позволява да бъде транспортиран до София, тъй като още в началото е реагирал на болка, което дава надежда.
В акцията по издирването му са участвали 8 души. Тя е продължила почти 12 часа през нощта и е била много тежка, в много труден район.
"Можеше да бъде използван хеликоптер. В България обаче няма такова чудо и нещата ще се случват девет дни с камили. Имахме късмет, защото акцията беше по тъмно, много рискована и по труден терен", категоричен бе Баневски.
Планината в момента е много опасна, подчерта той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети