Турция обвини ЕС за скандала с дивана на Урсула фон дер Лайен

DenNews.bg
08.04.2021
размер на текста:

 Турция обвини ЕС за организирането на местата преди срещата на турския лидер Реджеп Ердоган с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, информира АФП.

Фон дер Лайен бе оставена без стол по време на срещата. Очевидно раздразненият германски политик бе принуден да седне на диван на няколко метра разстояние от Ердоган и Мишел.

Ердоган и турски официални представители понесоха критики след разпространението на видеокадри от срещата във вторник в Анкара. Тримата лидери влязоха в стая само с два стола, разположени до знамената на ЕС и Турция. Ердоган и Мишел бързо заеха местата си, докато Фон дер Лайен, която е със същия дипломатически ранг като двамата мъже, бе оставане без стол.

"Ехм", възкликна очевидно изненаданата Урсула фон дер Лайен. Малко по-късно официални кадри показаха Фон дер Лайен седнала на диван срещу турския външен министър Мевлют Чавушоглу. "Разположението на местата е направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения към Турция", подчерта той пред журналисти.

 

Чавушоглу коментира, че критиката към Турция за дипломатическия гаф е "несправедлива".

"Исканията и предложенията на ЕС са изпълнени и съответният протокол бе приложен по време на срещата", каза още той.

Дипломатическият гаф веднага бе наречен "ДиванГейт" в "Туитър" и се превърна в основна тема от първата среща на върха на Турция-ЕС за последната година.

Срещата имаше за цел да постави начало на по-положителен тон в отношенията след месеци на напрежение. В крайна сметка срещата завърши с отправяне на обвинения. Европейски представители обвиниха Турция в мъжки шовинизъм, което се случва на фона на решението на Анкара от миналия месец да извади страната от Истанбулската конвенция.

"Първо, те се оттеглиха от Истанбулската конвенция, а сега оставиха председателя на Европейската комисия без място на официално посещение. Позорно. #ЖенитеПрава", написа в "Туитър" испанският евродепутат Ираче Гарсия Перес.

Някои също подложиха на въпрос защо Мишел толкова бързо седна на стола.

Впоследствие Мишел хвърли вината за "грешката в протокола" върху Турция. Той добави, че с лидера на ЕК са решили да не обръщат внимание на гафа тогава.

Натъжен съм, че тази ситуация засенчва голямата и ползотворна геополитическа работа, която свършихме в Анкара и от която аз смятам, че Европа ще извлече ползи, отбеляза той.

Фон дер Лайен използва пресконференцията след срещата с Ердоган, за да подчертае, че Турция трябва да зачита правата на жените.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер коментира, че инцидентът е засилил фокуса й върху казуса с правата на жените в Турция.

Но Чавушоглу отбеляза, че Турция знае перфектно как да следва дипломатическия протокол и просто е изпълнила инструкциите, изпратени от Брюксел.

Турция е държава, която често приема гости на всякакво ниво, подчерта той.

Срещите, особено в Турция, се провеждат в рамките на правилата за международния протокол и турското гостоприемство, добави министърът.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети