ГЕРБ е първа политическа сила в област Кюстендил

DenNews.bg
05.04.2021
размер на текста:

ГЕРБ е първа политическа сила в област Кюстендил. При 59,65% обработени протоколи от Секционните избирателни комисии управляващите имат 32,69% (10 209 гласа).
За БСП са гласували 18,73% (5848 гласа). Трета политическа сила е ПП „Има такъв народ“ с 16,94% (5291 гласа).
Изправи се! Мутри, вън! има подкрепата на 6,97% (2177 гласа), а Демократична България е подкрепена от 4,94% (1541 гласа).
За ДПС са гласували 2,23% (697 гласа), а за ВМРО са гласували 4,60% (1436 гласа).

Това са данните при по-малко от 60% обработени протоколи, т.е. ще предстои промяна в броя на гласовете и процентното съотношение, но не се очаква драматична промяна, която да размести подредбата на първите по доверие.

Припомняме, че област Кюстендил има 4 мандата. Към момента резултатите означават, че народни представители ще излъчат ГЕРБ, БСП и Има такъв народ, а четвъртият мандат ще стане ясен по-късно след разпределението на гласовете от чужбина. Възможно е той да отиде за някоя от партиите със сигурно участие в следващия парламент или ГЕРБ да вземат втори мандат.

Към момента данните не сочат да има разместване на листите на база преференциалното гласуване, което означава, че депутати от област Кюстендил ще бъдат водачите на листите на партиите, които ще вземат мандат. Това са досегашният вътрешен министър Христо Терзийски от ГЕРБ, врачанинът Румен Георгиев от БСП и Виктория Василева от Има такъв народ.
Това са данните към настоящия момент, а те показват, че за първи път от десетилетия Дупница няма да има свой народен представител в бъдещия парламент.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети