Престолонаследникът на Саудитска Арабия няма да допусне САЩ да му се месят във вътрешните работи

DenNews.bg
28.04.2021
размер на текста:

 Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви, че САЩ са стратегически партньор и че Рияд има само няколко разногласия с администрацията на Байдън и се работи за разрешаването им, съобщава "Ройтерс".

Фактическият владетел на кралството заяви също, че Саудитска Арабия няма да приеме никакъв натиск или намеса във вътрешните си работи.

Президентът Джо Байдън, който заяви, че ще разговаря само със своя саудитски колега крал Салман, зае по-твърда позиция към Рияд по отношение на правата на човека и войната в Йемен, отколкото предшественика му Доналд Тръмп, който имаше силни връзки с принц Мохамед.

"Ние сме на повече от 90% в съгласие с администрацията на Байдън, когато става въпрос за саудитски и американски интереси и работим за укрепване на тези интереси", каза принцът.

"Въпросите, по които не сме съгласни, представляват по-малко от 10% и ние работим за намиране на решения и разбирания ... няма съмнение, че САЩ са стратегически партньор", добави той.

Саудитска Арабия също изгражда стратегическо партньорство с Русия, Индия и Китай, каза той в интервю за саудитската телевизия.

Администрацията на Байдън по-рано тази година публикува доклад на американското разузнаване, за връзките на престолонаследника с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през 2018 г., но му спести пряка отговорност. Принцът отрича да е замесен.

Той също така оттегли подкрепата за офанзивни операции на ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори срещу хусите в Йемен. Конфликтът се разглежда като прокси война между Саудитска Арабия и Иран в съперничество за регионално влияние.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети