21 кораба търсят изчезнала подводница, екипажът има кислород само за броени часове

DenNews.bg
23.04.2021
размер на текста:

 21 кораба са включени в мащабна операция за издирването на индонезийска подводница, изчезнала в морето Бали. На борда има 53-ма моряци, а тревожното е, че те имат запас от кислород за 72 часа, част от които вече изтекоха.
В района на операцията е разположен и океанографски кораб с дълбоководни превозни средства. Спасителите откриха множество знаци, сочещи към възможното местоположение. Както обясни пред журналисти говорителят на военноморските сили Ахмад Рияд, „все още няма достатъчно данни, за да се говори с увереност за откриването на плавателния съд“. По-конкретно, наблюдаваното петролно петно „би могло да се образува след умишлено изпускане на гориво от екипажа, за да се поддържа плаваемост“.


Днес стана ясно, че американската армия ще изпрати авиоекип, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес.
Американското министерство на отбраната заяви в комюнике че е "дълбоко натъжено" от новината за изчезването в сряда на подводницата по време на военни учения.
„След апел на индонезийското правителство изпращаме въздушно-десантни сили да съдействат в търсенето на изчезналата подводница“, заявиха от американското министерство.
Очаква се шефът на Пентагона Лойд Остин днес да разговаря с индонезийския си колега Прабово Субианто за други средства, които САЩ биха могли да предложат, за да помогнат, каза Кърби.
Издирването е съсредоточено в район на петролен разлив северно от остров Бали, където се е потопила подводницата, каза говорител на военноморския флот.

Плавателният съд изчезна в сряда, като се предполага, че се намира на 700 метра дълбочина, а времето за намирането му е ограничено заради свършващия кислород на 53-членния екипаж.

Според началника на щаба на индонезийския флот адмирал Юдо Маргоно, на борда може да има достатъчно кислород до ранната сутрин в събота. Предварителните оценки за подводницата сочат, че вероятно се намира на разстояние около 90 километра от северното крайбрежие на Бали. По-рано Министерството на отбраната на Индонезия съобщи за появата на петна от петрол в района на изчезването на подводницата.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети