ГЕРБ нe бърза да връща мандата, а от ИТН чакат да го получат

DenNews.bg
22.04.2021
размер на текста:

 От "Има такъв народ" няма да откликнат на поканата за преговори с коалицията ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, начело с Даниел Митов. Това обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти.

По думите му още преди конституирането на настоящия парламент от ИТН заявили пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участват в разговори с партии, представляващи досегашното управлението на страната. За нас ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. Затова намираме за естествено да откажем участие в предложените консултации, обясни Йорданов.

На въпрос дали от ИТН ще се опитат да изпълнят втория мандат, Йорданов отговори лаконично: "Трябва първо да го получим."

Днес няма да върнем мандата, утре ще се проведе заседание и ще решим точно какво да правим. Това заяви номинираният за министър-председател Даниел Митов пред журналисти в Народното събрание за това дали ГЕРБ ще върнат мандата, след като нито една политическа партия не пожела да проведе консултации за съставяне на кабинет.

Той обясни, че уважава мнението на партиите, но партиите на статуквото са нещо динамично. Зад традиционните партии стоят български избиратели и отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпаднем в ситуация, в която няма стабилно управление - българските граждани няма да знаят какво да очакват в следващите месец и няма да има предвидим политически процес, предупреди Митов.

Утре има изпълнителна комисия на ГЕРБ, на която ще бъде решено връщането на мандата. ГЕРБ е партия с процедури, с ясно разписан подход и утре сутринта ще бъде взето решение.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети