Парламентът наложи мораториум върху решенията на правителството в оставка

DenNews.bg
22.04.2021
размер на текста:

Парламентът наложи мораториум върху решенията на правителството на ГЕРБ в оставка, който ще важи до назначаването на нов кабинет.
Предложението, направено поотделно от лидера на БСП Корнелия Нинова и от председателя на ПГ на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова, но обединено в едно, беше подкрепено от 151 депути, като само от ГЕРБ не се включиха в гласуването. От партията на Бойко Борисов заявиха, че решението е противоконституционно.
Мнозинството депутати обаче наложиха мораториум върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение и предоставянето на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства. Забраната включва също поемането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и правенето на промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избора или назначаването на други управителни или контролни органи.
Мораториумът засяга също извършването на разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество, включително на държавните лечебни заведения за болнична помощ, избора или назначаването на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и назначенията в държавната администрация.
По предложение на зам.-председателя на Народното събрание Татяна Дончева беше предложено да се добави и "върху действията на държавните органи". То обаче беше прието при второ гласуване, тъй като на първото нямаше кворум в пленарната зала.

"Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения, трябва да направите правителство, а не да занимавате час и половина цяла България с вашите неадекватни изказвания от всички страни. Намираме се в здравна криза, в социални и икономически затруднения. Намираме се на ръба на политическа криза, защото никой от вас не е казал преговаря ли в момента за някакво правителство", обърна се Тома Биков от ГЕРБ към опозицията, която има мнозинство.

По време на дебатите Борислав Сандов от "Демократична България" поиска мораториумът да обхване и извършването на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на Министерството на отбраната (МО). Той посочи, че през последните две години са продадени огромен брой недвижими имоти на МО с отпаднало предназначение, като за тази година има план-график за още такива имоти. Сандов даде пример с имот, отбелязан като сгради, но когато се отиде на координатите, се виждало, че това е "една апетитна площ от два декара" на брега на Панчаревското езеро.
"Имайте предвид, че на Панчарево не може да се направи казарма", репликира го Биков.
Мая Манолова поиска предложението да се разшири и мораториумът да обхване сделките с недвижими имоти не само на МО, а и на останалите министерства и агенции. Накрая беше намерена и подкрепена такава редакция на текста, която да обхване и министерствата.

По предложение на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС беше добавено, че мораториумът ще включва и сделките с движимо имущество.

По време на продължилите три часа дебати се стигна до скандал с обвинения в лъжа между лидера на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев. След като той заяви, че макар основната им цел е да бъде свалено управлението на ГЕРБ, това решение наистина е на ръба на Конституцията, тя разказа, че преди Цонев е провел с нея "арогантен и нахален разговор в смисъл: "оттегли това предложение, ще те подкрепим след една седмица, защото има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове". Депутатът от ДПС отрече това.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети