Русия обяви наши дипломати за персона нон грата

DenNews.bg
20.04.2021
размер на текста:

Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата. Това обявиха от руското външно министерство в изявление, съобщават руските медии. Решението е в отговор на експулсирането на руски дипломати от България,
"На 20 април посланикът на България Атанас Кръстин беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, в която се обявяват за персона нон грата първият секретар консулската служба на българското посолство в Русия Панайотов, и първият секретар на службата за търговски и икономически въпроси на българското посолство в Русия Христозов. На тези служители беше наредено да напуснат територията на Русия в рамките на 72 часа", се уточнява в изявлението на руското външно ведомство.
Този ход на Русия е предприет като отговор на "немотивираното решение на България да обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата", отбелязаха още от руското външното министерство.
Действията на руските власти са в отговор на експулсирането на двама руски дипломати от София на 22 март, когато българското външно министерство ги обяви за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната.
Впоследствие от българското външно министерство (МВнР) посочиха, че причината за стъпката на Русия са действията на МВнР, което на 22 март 2021 г. обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция, а именно - шпионаж . На днешната среща не са били изтъкнати други причини за действията на руските власти, уточниха от българското външно ведомство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети