Ромският лидер Цар Киро е починал

DenNews.bg
02.04.2021
размер на текста:

Ромският бизнесмен Кирил Рашков, известен с прякора си Цар Киро, е починал тази нощ в дома си. Новината потвърди адвокатката на семейството Росица Драгинова, предава "24 часа".
Близки до Рашков припомнят, че здравословното състояние му е било лошо. Прекарал е два инфаркта, имал е болно сърце и проблеми с бъбреците.

Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година. През 1984 година е арестуван за притежание на злато и валута, иззети са му над 2 милиона лева, след което е изпратен като криминален престъпник в Белене.
До 1990 година Кирил Рашков има общо 7 присъди, за които е осъден на общо 30 години затвор.
След 10 ноември 1989 година е освободен и отваря завод за алкохол "Цар Гого" край Катуница. През 1993 година е арестуван за производство на фалшив алкохол, а от складовете му са иззети 126 тона спирт, 140 кашона с ракия-менте, 200 000 празни бутилки и 14 машини за бутилиране.
Рашков излиза от ареста под гаранция от 10 000 долара.

През 1998 година Рашков основава партия "Свободна България", която печели общински съветници в Стара Загора и Пазарджик. Същата година трима подчинени на Кирил Рашков са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на вестник "Труд".
През 2001 година Кирил Рашков и семейството му купуват над 100 декара земя в землището на Катуница и построяват няколко вили. Заради незаконно придобити имоти, общински терени и незаконни постройки влиза в конфликт с кметицата на Катуница София Христева, която организира подписка сред съселяните си и сигнализира с жалби компетентните органи.

През 2010 година пред дома ѝ е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява Кирил Рашков, че е подбудител на деянието.
През 2009 година е разбит цех за производство на алкохол на Кирил Рашков в Катуница и са иззети 1 тон спирт и 800 тона меласа.
През 2010 година Асеновградският районен съд осъжда на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналиста от PRO.BG Емил Кацаров. Журналистът е отвлечен в дома на Кирил Рашков и е малтретиран.
На 23 септември 2011 година приближени на Кирил Рашков прегазват и убиват 19-годишния местен жител Ангел Петров, докато развежда кучето си и пред погледа на баща му.
Починалият е внук на бившата кметица на селото София Христева. Следва погром над имотите на Кирил Рашев.
Събитията стават повод, за да започне имотна проверка на състоянието на Кирил Рашков, а той е задържан. Повдигнати са му обвинения за закана за убийство, отправена към лице от село Катуница.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети