БСП готови да подкрепят кабинет на Има такъв народ, не знаят какво ще правят със свой мандат

DenNews.bg
19.04.2021
размер на текста:

„Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Ако ни потърсят за консултации, бихме подкрепили правителство на втората политическа сила Има такъв народ.“ Това повтори и на консултациите при президента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви и условията за подкрепа, макар че минути по-рано от Има такъв народ да бяха категорични, че ще спазят обещанието си да не се коалират с "партиите на статуквото", сред които визира и БСП.
Заедно със заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова, представителите на левицата се явиха при държавния глава като трета политическа сила, избрана на парламентарните избори. Президентът Румен Радев коментира, че не изключва варианта за трети мандат и поради тази причина иска да разбере нагласите на партиите.

А Нинова каза и какви са условията за подкрепа на кабинет на "Има такъв народ":

"Да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече към помощ на хората, на домакинствата и икономиката". Тя посочи, че вече са факт първите законопроекти на БСП, ориентирани към ръст на доходите, помощ на младите семейства, възрастните хора и бизнеса в условията на криза.
Да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. "Ще се включим активно в работата на комисията. Нещо повече. Ще представи нашите досегашни проверки, които правихме през последните четири години. Имаме достатъчно информация и документи и ще ги предоставим на комисията", каза Нинова.
Конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост. "Два месеца преди изборите поискахме той да бъде разгледан от парламента, но не просто разглеждан. Готови сме с конкретни наши предложения за неговото подобряване и усъвършенстване. И по тази тема имаме най-висока степен на готовност за действия, а не просто думи", добави лидерът на "БСП за България".
Нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите. По този също сме последователни и действени, категорична бе Нинова и подчерта, че от БСП ще държат на видеонаблюдение на изборите, машинно гласуване и активна регистрация за изчистване на "мъртвите души" от списъците.
Малко по-рано след консултациите при държавния глава председателят на парламентарната група на Има такъв народ обяви, че ако ще съставят правителство, то ще е с Демократична България и Изправи се! Мутри вън!.
"Що се отнася до това, ако и когато решите да връчвате трети мандат и ако той е при нас, ще съберем колективните органи на партията и ще решим какво да правим", каза още лидерът на БСП. По думите ѝ пред журналисти след консултациите, президентът не им е казал дали ще връчи мандатът на тях, ако се стигне до такъв. Тя отрече и декларираната подкрепа за втори мандат на президентската двойка - Радев-Йотова да е свързана с надеждите на левицата държавният глава да връчи на тях третия мандат за съставяне на кабинет.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети