Двама полицаи и един жандармерист са арестувани за престъпни схеми за седмица

DenNews.bg
16.04.2021
размер на текста:

Задържаният в Студентски град в София полицай е бил куриер на бутикова дрога - хероин, марихуана и амфетамин. Той е задържан вчера след два месеца наблюдение от "Вътрешна сигурност".
„Той си беше позволил да осъществява тази дейност дори по време на отпуск и болнични“, каза пред Нова телевизия директорът на "Вътрешна сигурност" към МВР Стефан Банков.
Арестантът е служител на столичното Шесто РПУ и работи от дълги години в структурите на вътрешното министерство. В зависимост от количеството пренасяна дрога, той е получавал различни суми, като минималната е била около и над 1000 лв.
"Този служител е от добрите ни, което го прави и труден за залавяне, но все пак се справихме. Повече информация относно деянието на служителя може да даде Районната прокуратура", обясни Банков.
Само за една седмица от Дирекция "Вътрешна сигурност" са извършили още два ареста. Единият е на служител от Икономическа полиция в Костинброд, който е взимал подкупи, а другият - на жандармерист, обирал жилища в богатите софийски квартали. Стефан Банков определя случая като безпрецедентен.
"Успяхме да задържим служител, който участваше в домови кражби. Той е бил част от група, която се е занимавала с кражба на автомобили. Първоначално служителят само е превозвал групата, но е решил да направи бърза печалба и се включва в кражбите. Поведението му е арогантно, тъй като е обирал граждани в домовете им, без те изобщо да подозират", разказа директорът на "Вътрешна сигурност".
Първоначално жандармеристът е осигурявал "чадър" на групата, в която са участвали и престъпници с досъдебни производства, превозвайки ги с личния си автомобил. Той е разчитал, че при проверка ще може да представи служебната си карта и да не бъде проверен. Скандалното в този случай е, че служителят на МВР сам е обирал бижута и скъпоценности от домовете на хората, а крадците, на които е помагал, са се интересували само от кражбата на автомобили.
Относно полицая от "Икономическа полиция" в Костинброд, който е задържан за взимане на подкупи, Стефан Банков обясни, че за дирекция "Вътрешна сигурност" случаят е бил предизвикателство.
"Ние го наблюдавахме от доста време. Той си беше създал една практика, в която да изнудва хората, за които самият той извършва проверки. Въвеждаше ги в заблуждение, че парите не са за него, а за магистрати. Служителят взимаше минимална сума от 2000 лв., което е сравнително висока такса. Наблюдавахме го години наред, но не винаги имахме възможност да документираме. Заловихме го при много трудни обстоятелства. Служителят си позволи да бяга, да прави опит да се отърве от сумата. Бе задържан след дълга гонка в столицата", разказа още той.
Директорът на "Вътрешна сигурност" обясни, че в момента има 7 досъдебни производства към служители на МВР. Банков подчерта, че подобни случаи не се толерират и дирекцията ще продължава да ги разследва.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети