Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от ЕС

DenNews.bg
15.04.2021
размер на текста:

 Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, съобщават от МВнР.

Мярката влиза в сила от 00:00 часа на 19 април.

Белгийските власти препоръчват при възможност да се предприемат пътувания само по неотложни причини.

Както и досега, при пристигане в страната пътуващите трябва да спазват режим на PCR тестване и 7-дневна карантина.

Гражданите над 6-годишна възраст без белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Отрицателният резултат от PCR тест е задължителен, независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.

Пристигащите в Белгия граждани, които притежават белгийски лични документи, не представят резултат от предварителен PCR тест. Тестът се прави на първия и седмия ден след пристигането в страната.

7-дневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина, включително в България. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се самоизолира за още 10 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия за по-малко от 48 часа.

В сила остава и задължително попълването на Формуляра за местоположение на пътниците (Passenger Locator Form). Той позволява на полицията да идентифицира хора, които не се тестват при завръщането си. На нарушителите на правилата за тестване ще се налага глоба от 250 евро.

Допълнителна информация за мерките в Белгия е публикувана на сайта на МВнР в раздел "Коронавирусът - как да пътуваме" на: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/belgium

Сънародниците ни могат да се свържат с Консулската ни служба към посолството ни в Брюксел на тел.: +32 2 375 86 50 и дежурен в извънработно време: + 32 473 981 042. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адрес consular.brussels@mfa.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети