Юристка от Има такъв народ ще е председател на 45 Народно събрание

DenNews.bg
15.04.2021
размер на текста:

Юристката Ива Митева Йорданова-Рупчева от Има такъв народ бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание. "За" избора й гласуваха 160 депутати, нито един "против" и 74 "въздържали се" (от групата на ГЕРБ-СДС) в залата. От депутатите, които се включиха онлайн, имаше трима "за" и един "въздържал се".
За заместник-председатели бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ и Кристиян Вигенин от БСП.
Вотът се очакваше с особено голям интерес от анализаторите. Като първо гласуване на новите парламентарни групи, от него се очаква да даде посока за бъдещи преговори за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание.
Има такъв народ се очертава като фаворит за оползотворяване на мандата, след като вече стана ясно, че първата по резултат политическа сила ГЕРБ няма да събере достатъчна подкрепа.
Заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов изчете биографията на Ива Митева с уточнението, че се надява депутатите да направят разлика с предложението на ГЕРБ.
ГЕРБ-СДС предложиха досегашния председател на НС Цвета Караянчева. Номинацията ѝ, обявена от Десислава Атанасова, беше посрещната с освирквания.
"Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока", каза новоизбраният председател.
"С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание Убедена съм че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира Народното събрание. Към нас са обърнати очакванията на избирателите", каза още тя.
Според нея прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание. "Нека положим усилия за диалог помежду си", каза още Рупчева.
До момента Митева е работила в Народното събрание като представител на администрацията, има и опит като директор на Дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС". През експертизата ѝ са минали повечето най-важни закони, приети в държавата през последните години. Тя стана депутат от "Има такъв народ", като влезе втора от 23-и МИР в София, където водач е проф. Андрей Чорбанов.
Митева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. По образование е юрист и преподава право в Нов български университет. Владее английски език.
Тя е третата дама, заемаща поста председател на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети