Отсъствия на адвокати на Марковски, 1 служебен защитник и 1 подсъдим отложиха делото за убийството на Отвертката

DenNews.bg
14.04.2021
размер на текста:

Снимки: Иван Радев

 Отсъствие на един от подсъдимите, двама от техните адвокати от кантората на Марковски, както и на един от служебните им защитници бе причина днес да бъде отложено делото за убийството на гарда на братя Галеви Николай Радев-Отвертката. Състав на ВКС тази сутрин отложи делото и го насрочи за следващата най-удобна за всички страни дата- 26-и май, от 9ч. За това ни информира веднага след заседанието братът на Николай Радев- Иван, който е един от гражданските ищци по делото. Той ни изпрати и снимки от заседанието.

Както вече писахме, вчера на сайта на ВКС днешното заседание бе включено и публикувано в списъка с делата с висок обществен интерес, като бе описана и хронологията на заседанията досега и причината за насрочването му пред състав на ВКС:

Делото се води по жалби на подсъдимите Иван Карастоянов., Владимир Карастоянов и Николай Карастоянов, както и по жалби на частните обвинители и граждански ищци срещу решението от 07.05.2020 г. по в.н.о.х.д. № 753/2019 г. на Софийския апелативен съд (САС).

С присъда от 20.02.2018 г. по н.о.х.д. № 71/2016 г. на Окръжен съд – Кюстендил подсъдимите Иван К. и Владимир К. са признати за виновни в това, че на 11.03.2014 г. в гр. Дупница, в кафе – аперитив „Колата“, в съучастие като помагачи с извършителя Николай К., умишлено улеснили умъртвяването на Николай Р., чрез отстраняване на спънки: нанасяне на побой, сломяване съпротивата на пострадалия и създаване на пречки да се отбранява, поради което на Иван К. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 13 години, а на Владимир К. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години. Със същата присъда подсъдимият Николай К. е признат за виновен в това, че в съучастие като извършител с помагачите Владимир К. и Иван К., умишлено умъртвил Николай Р., поради което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години. Подсъдимите са осъдени солидарно да заплатят на частните обвинители и граждански ищци обезщетение за неимуществени вреди, претърпени вследствие от престъплението: на М. С.-Р. – сумата от 50 000 лв., а на Г. Р. и Ю. Р. – сумите от по 120 000 лв. за всеки от тях.

С обжалваното решение първоинстанционната присъда е изменена, като деянията на подсъдимите Иван К. и Владимир К. са преквалифицирани в частта относно формата на съучастие, от деяния, извършени от тях като помагачи, в деяния, извършени от тях като съизвършители с извършителя Николай К. С решението на САС са намалени и наложените на тримата подсъдими наказания: за Иван К. – от 13 на 3 години „лишаване от свобода“, на Владимир К. – от 9 на 3 години „лишаване от свобода“ – под най-ниския предел, и на Николай К. – от 15 на 3 години „лишаване от свобода“. Изтърпяването на така наложените наказания е отложено на основание чл. 66 от НК за изпитателен срок от 5 години. В останалата част присъдата е потвърдена.

С жалбите на подсъдимите са заявени касационните основания по чл. 348, ал.1, т. 1 – 3 от НПК, като исканията, при условията на алтернативност, са за отмяна на атакувания съдебен акт и оправдаване на подсъдимите или за изменянето му, като бъдат преквалифицирани извършените деяния и намалени наложените наказания и определения изпитателен срок. С жалбите на частните обвинители и граждански ищци е заявено основанието по чл. 348, ал. 1, т. 3 от НПК, като е отправено искане за отмяна на въззивния съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане с оглед увеличаване на наложените на подсъдимите наказания или изменянето му в гражданско-осъдителната част с уважаване на гражданските искове в пълен размер.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети